kathleen van houtte

introductie bij oeuvre (fr)

Tekeningen 'Steen en sculptuur'

De reizen naar Bretagne hebben in mij de fascinatie opgewekt voor menhirs en dolmen, de bizarre steenkamers uit de prehistorie. Deze vreemde monumentale bouwwerken vertonen een boeiend schouwspel door hun positionering als objecten in de natuur en het spel van gewicht en tegengewicht, horizontaliteit tegenover verticaliteit in een wereld van steen.

Mijn gevonden en zelf verzamelde stenen liggen hier verder aan de basis van een inspirerend spel van stapelen, contrast, vorm en evenwicht.

Steen wordt nu 'sculptuur' en krijgt in de tekeningen een meerwaarde door transformaties en een dialoog met abstracte vormen. Ze groeien uit tot een 'klein bouwwerk', een universum waarbij de archaïsche structuur behouden blijft.

De tekeningen zijn zwart-wit en krijgen een extra dimensie door de fel gekleurde achtergrond waarop ze verschijnen.

Op enkele houtskool- en krijttekeningen is een ets afgedrukt. De etsplaat is gesneden in de omtrekvorm van een steen en krijgt daardoor een eigen karakter. De complexiteit in het werk groeit door de integratie van grafiek. Textuur werkt verrijkend en het zoeken naar de juiste atmosfeer bereikt haar doel. De uitstraling van de onbewerkte natuurlijke steen krijgt hierdoor in het werk een aparte plaats.

'Bescherming' is de rode draad doorheen het werk - de dolmen beschermen de doden. Op hun strategische plaatsen staan ze bloot aan de natuur en zijn symbolen in het landschap. De 'stenen' vormen een buffer: je krijgt er op geen enkele manier toegang toe en je zal die ook nooit krijgen.

Kathleen Van Houtte

2008-2009

2010

2011

20122013
2014

2015

2016